Hvad er en rodbehandling, og hvordan foregår den

Tandlæge

En rodbehandling foretages, hvis der forekommer betændelse i din tands nerve, eller det væv som er rundt om tandens rod. Rodbetændelsen opstår, hvis bakterier får muligheden for at trænge ind i nerven i tanden. Dette sker typisk, hvis du får et slag på tanden, har revner i tanden eller på grund af et aggressivt cariesangreb. For at undgå rodbetændelse kan du sørge for at gå regelmæssigt til tandlægen, så du blandt andet undgår at revner eller huller i tænderne udvikler sig. For at være helt sikker på at rodbehandling er den rette løsning, foretages der altid et røntgenbillede af dine tænder samt andre diagnosticerende undersøgelser. Viser det sig, at der er tale om rodbetændelse, så er den eneste rigtige løsning en rodbehandling. Selve rodbehandlingen foregår ved, at det diagnosticerede område bliver bedøvet, så nerven og rodkanalen kan blive renset for bakterier, hvorefter der kan lægges et desinficerende materiale. Efter en uge vil det desinficerende materiale blive fjernet, og revnen eller hullet vil blive fyldt med en tæt rodfyldning, så det igen kan undgås, at der kommer bakterier ind for at genere. Selve behandlingen foregår i lokalbedøvelse, så du fortsat er til stede under rodbehandlingen, men uden at kunne mærke smerter. De smerter du vil opleve efter behandlingen, kan effektivt dæmpes med Ibuprofen og Panodul, som du får udleveret på klinikken. At få foretaget en rodbehandling svækker tanden, og det kan derfor på sigt blive nødvendigt at lave en krone på tanden for at beskytte den mod eksempelvis at knække på længere sigt. 

Hvilke symptomer findes der på rodbetændelse

Rodbetændelse giver voldsomme smerter, når først den er blusset op, og det kræver derfor at få en omgående rodbehandling, for at problemet ikke bliver livstruende. De fleste oplever få eller ingen symptomer i starten, og det menes, at ca. halvdelen af den danske befolkning går rundt med en uopdaget rodbetændelse. De symptomer du pludseligt vil opleve, er tandpine eller en tand, der føles øm. Smerterne vil kunne opstå på alle tider af døgnet, og det er ikke ualmindeligt at du vågner om natten på grund af smerter i tanden og/eller området omkring. Derudover vil du opleve smerter ved kolde eller varme temperaturer, når du spiser. Er det smerter, du oplever, og kan nikke genkende til, så er det på tide at få foretaget en rodbehandling hos din tandlæge.

Tandlæger i verdensklasse, som sørger for, at du får en god oplevelse 

Hos Tandlægerne Søborg finder du eksperter på området inden for blandt andet rodbehandling, implantater, blegning, kroner og eftersyn, som sørger for, at du altid er i gode hænder. Skal du have foretaget en rodbehandling, er der hos Tandlægerne Søborg ikke noget at være bekymret for. Her vil du opleve at blive taget alvorligt af tandlæger, som har mange års erfaring i branchen. Så går du med mistanke om rodbetændelse, så kontakt tandlægeklinikken i dag om en undersøgelse og eventuelt rodbehandling, og undgå at problemet udvikler sig til at være livstruende, og så du undgår at dit immunforsvar bliver svækket. Dine tænder er værd at passe på, for de skulle gerne holde resten af livet. 

Relateret artikler